Mìjn Libanese ‘kaak’ met za’atar

Recipe by Damaris Beems
0.0 from 0 votes
Course: BroodCuisine: Libanees
Broden

4

Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

40

minutes
Deeg laten rijzen

2 uur

Totale tijd

50

minutes

Ja, dit zijn ze dus. De broden uit mijn jeugd, maar nu zelf gebakken. Op veel verschillende plaatsen op de site weid ik uit over mijn ware obsessie voor deze broden. En na een aantal weken van trial and error ben ik nu zeer tevreden over het resultaat. Ik heb er wel mijn à la Damaris versie van gemaakt met za’atar aan de buitenkant en wat extra sesam. Het is Smullen met een hoofdletter S. Het is ruiken met een hoofdletter R. Het is gewoonweg een feestje. En dat voor iemand die eigenlijk helemaal niet van het brood is …

Ingredienten

  • 500 gram bloem

  • 1 zakje gedroogd gist

  • 1 eetlepel suiker

  • 1 theelepel zout

  • 4 eetlepels za’atar

  • 4 eetlepels witte sesamzaadjes

bereiding

  • Doe de gist in een schaaltje en voeg er 50 ml heet water bij. Dek het af en laat het 10 minuten zijn werk doen. Doe de bloem in een grote kom. Voeg daar 250 ml warm water bij en de gist. Doe de suiker en het zout ook in de kom en meng het goed door elkaar in een paar minuten. Het deeg mag best een beetje plakkerig zijn aan het einde. Leg het deeg even opzij, was de kom af, droog hem af en smeer hem dan in met wat zonnebloemolie. Doe dan de bal met deeg weer in de kom en dek het af met vershoudfolie. Zet het weg op een warme plaats en laat het daar rijzen. Minimaal 1,5 uur maar mag ook langer hoor. Ik laat het soms een hele dag heerlijk rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden. Haal het deeg dan uit de kom, kneed het nog even goed door en maak er een lange rol van, diameter ongeveer 10 cm. Verdeel het dan in 4 even stukken. Maak van elk van de 4 stukken een mooie bal. Laat een bolletje steeds van je ene in je andere hand vallen en kneed het dan een beetje. Doe dit een keer of 10.
    Schep dan een eetlepel za’atar en een eetlepel sesamzaadjes op je aanrechtblad. Druk je bol deeg in het mengsel, aan beide zijden. Rol dan met een deegroller de bol tot een mooi rond plat deeg. Druk niet te hard en zorg ervoor dat het zo’n halve centimeter dikte houdt. Kies een bovenkant uit en pak een smal glaasje waarmee je een gaatje in het deeg kunt drukken. Dek ieder broodje af met folie en laat het nog even een kwartiertje rusten.
  • Je kunt het broodje nu in de oven leggen op een bakplaat of zoals ik doe op een pizzaplaat. Die verdeelt de hitte extra goed en houdt de hitte extra goed vast. Bak ieder broodje 8 minuten. Niet langer. Zet telkens de timer want 8 minuten is zoooooo voorbij. En dan kan het grote genieten beginnen.

We bring vegan cooking to the next level

Tag @a.la.damaris on Instagram and hashtag it #webringvegancookingtothenextlevel

We bring vegan cooking to the next level

Follow us @a-la-damaris on Pinterest

We bring vegan cooking to the next level

Follow us on Facebook

0 Comments

Submit a Comment