Pesticiden, het zit op al onze groenten en fruit. En granen. En tarwe. En melk. En ja, ook in havermelk. Dat weten we natuurlijk ergens wel. Nederland heeft zelfs, als uitzondering binnen de EU, het toestaan van het ergste gif, Roundup, verlengd. Oftewel, glyphosaat, zo heet het hoofdbestanddeel. Maar het bestaat uit meerdere soorten gif.

Roundup en ander gif wordt op grote schaal gebruikt als onkruidverdelger in de akkerbouw: haver, tarwe, erwten, rogge, spelt, etc. Dan zit het daarna dus in de grond en daar worden dan nieuwe planten op uitgezet. Het belang van snel oogsten gaat blijkbaar voor de gezondheid van de mens. Het economisch belang van de boer gaat blijkbaar voor de gezondheid van de mens. Het belang van efficiënt en op grote schaal akkerbouw bedrijven gaat blijkbaar voor de gezondheid van de mens. En dan heb ik het nog niet eens over het belang van de natuur, van plant en dier. De kwaliteit van het water rond akkers. 

De pest van pesticiden is dat ze je lichaam niet verlaten en daar zich dus opbouwen. Eenmaal in het lijf, blijft het in het lijf. En stapelt het zich op. Met alle risico’s van dien. Kanker is er daar eentje van zo wordt gezegd. En de ziekte van Parkinson wordt ook in verband gebracht met het in je lichaam opstapelen van pesticiden.

Zo, sprak ik er met een gast over afgelopen week. En die vertelde dat haar tante aardbeienkweker is, maar tegen de familie zegt dat je de aardbeien eerst minimaal een half uur in lauw water moeten laten weken en dan heel goed moet afspoelen, omdat er anders meer gif op zit dan goed voor je is. Hier hè mensen, hier in de buurt, hier in Nederland. En dat geldt echt niet alleen voor aardbeien. Dat geldt voor al die perfect ogende groenten en fruit die niet biologisch zijn en die je in en op (super)markten kunt kopen.

Gelukkig kan het ook anders. In een restaurant voel je je erg verantwoordelijk voor wat je de gasten serveert. Heel verantwoordelijk. En dan kun je gewoonweg geen groenten, aardappels, fruit verwerken die bespoten zijn met gif. En dat zijn feitelijk alle gewassen die niet biologisch zijn geteelt.

De groenten, kruiden en fruit die wij van de moestuinen van Bommels Buiten en Tuinderij Geworteld afnemen zijn onbespoten en biologisch. Al met al vind ik het een geruststellende gedachte dat deze groenten gifvrij zijn. Wij bestellen zo veel mogelijk van onze ingrediënten bij hen. En anders kopen we het zoveel mogelijk biologisch in. Tot en met onze Oatly havermelk, want de biologische is in elk geval zeker gifvrij. Je voelt je thuis natuurlijk net zo verantwoordelijk voor wat je in de koelkast hebt liggen en op tafel zet.

De moestuinen zijn zeker niet vooral voor restaurants bedoeld. Je kunt er als particulier ook terecht. Juist. Elke donderdagochtend nu bij Bommels Buiten kun je langsgaan om de lekkerste tomaten, aubergines, of wat er ook geoogst kon worden, te kopen. En bij Tuinderij Geworteld kun je een jaarabonnement nemen om wekelijks je oogsttasje te komen vullen. Het is in de eerste plaats veel lekkerder, het is in de tweede plaats gifvrij, het is in de derde plaats lokaal en in de vierde plaats eet je met de seizoenen mee. En zo zijn er natuurlijk meer moestuinen en landwinkels in het hele land.

Elisiv van Tuinderij geworteld heeft haar grond zelfs laten testen op de aanwezigheid van PFAS. En gelukkig zat de grond mijlenver onder de norm. Een grote opluchting natuurlijk. Dus behalve de groenten en andere gewassen zijn de eieren van haar kippen behalve lekker ook gifvrij. 

Het nieuwe kabinet heeft de aanpak van stikstofreductie dat door het vorige kabinet was opgetuigd, zojuist vakkundig in de prullenbak gegooid. Te veel stikstof is schadelijk voor de natuur en voor de gezondheid van mensen en de kwaliteit van bodem en water [bron: RIVM]. Opnieuw betekent dit dat het welzijn van de mens en natuur en de gezondheid van de mens en natuur geen plek krijgt in hun beleid. Maar goed, je kunt natuurlijk wel zelf invloed hebben op wat je koopt en eet. En als je dat wilt, dan is het geweldig dat er een moestuin als Bommels Buiten of Tuinderij Geworteld is waar je al je heerlijks en echt gezonds kunt kopen.

Tuinderij Geworteld, Krangstraat 11 in Bruchem – www.tuinderijgeworteld.nl

Bommels Buiten, Ketelsteeg 2B, Zaltbommel – https://bommelsbakhuys.nl/

0 reacties

Een reactie versturen