06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Recepten

Granaatappelsoep

Granaatappelsoep

We gingen weer eens bij Chef Abbas in Gorinchem eten. En we konden kiezen uit een spinaziesoep en een granaatappelsoep. Granaatappelsoep? Woh, ja dieeeee natuurlijk. En hij was verrukkelijk. Ik kreeg het recept mee van Chef Abbas, maar ik maakte er onderweg in de keuken toch een à la Damaris variant van. Wat een ontdekking, heerlijk.

Aubergine, tomaat, kurkuma en walnootstoof

Aubergine, tomaat, kurkuma en walnootstoof

Het is net als met sperziebonen en tomaat, zo is het ook met aubergine en tomaat. De variaties zijn eindeloos en altijd leiden ze tot heerlijke comfortfood. Zo ook bij dit klassiekertje. Alles klopt, alles is lekker, alles is fijn. En hoe meer geduld je hebt, hoe lekkerder hij wordt.

Sperziebonen in tamarinde-tomatensaus

Sperziebonen in tamarinde-tomatensaus

Sperziebonen en tomaat. Het komt in alle varianten voor. En deze met tamarinde verslaat toch wel een heleboel andere recepten moet ik zeggen. Super lekker en sperziebonen worden in één keer geweldige ‘sterren’ op tafel.

Citrusrijst

Citrusrijst

Naast een zoet gerecht vind ik het fijn om een frisser gerecht neer te zetten. Ik houd van die aanvullende of soms zelfs contrasterende smaken. Zo kwam ik op het idee om rijst te koken in citrussappen. Afhankelijk van wat je wilt kun je het natuurlijk van behoorlijk zoet naar wat bitterder of zuurder maken. Het is maar net wat je wilt. Het is in elk geval echt rijst anders. En dat is altijd leuk zo’n verrassing.

Salade met onvergetelijke dressing van zongedroogde tomaten

Salade met onvergetelijke dressing van zongedroogde tomaten

De groene salade kun je gewoon maken met de groene ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Hier heb ik nog wat edamamebonen en avocado toegevoegd. Plus nog verse kruiden als platte peterselie, munt, dille en koriander. Maar de dressing is de winnaar, dus laat de salade niet concurreren met de dressing. De salade moet de knapperigheid bieden, dat is het belangrijkst.

Praat, proef, lach, luister, huil en verwonder: “Het went nog altijd niet na 2 jaar”

Praat, proef, lach, luister, huil en verwonder: “Het went nog altijd niet na 2 jaar”

Twee jaar geleden stonden we vanavond temidden van vrienden en familie in ons restaurant. We hadden ‘ineens’ een restaurant en waren natuurlijk heel opgewonden daarvan. Een goed idee van wat we wilden, best een idee van hoe we het gingen doen, maar tegelijkertijd hadden we – als we heel eerlijk waren – nog geen flauw benul van wat ons te wachten ging staan.

Die zondag – de eerste dag dat we open waren – een vol huis met gasten voor de Libanese mezze vroeg een gast: “En het hoeveelste restaurant is dit dat jullie openen?”

 “Nou eh, dit is het eerste uur van ons eerste restaurant”, zei ik schuchter.

Soedanese auberginestoof

Soedanese auberginestoof

Net als je denkt dat je alle stoofgerechten met aubergine wel kent, stuit je op deze. En wat voor eentje. Zo verrassend. Zo lekker. Zo anders. Gasten waren lyrisch. En wij ook. Wij gaan dit nog heel vaak maken.

Rode paprika, knolselderij en tahinasoep

Rode paprika, knolselderij en tahinasoep

Wat een combi is dit. Knolselderij en rode paprika zijn geen natuurlijk combinatie, maar in deze soep absoluut wel. Totaal complementair aan elkaar. En de tahina maakt het tot een romig, notig geheel. Verrukkelijk.

Olijvensoep à la Ellen

Olijvensoep à la Ellen

We gingen lunchen bij onze lieve vrienden en goede kokkies Wim en Ellen. En Ellen toverde een olijvensoep op tafel die zo verrukkelijk en verrassend was dat ik direct één ding wist: dat gaan we ook serveren bij à la Damaris. Ik was nog nooit op het idee gekomen en aan de reacties van onze gasten te horen, was ik niet de enige. Ik heb er een à la Damaris touch aan gegeven maar verder gaan all credits naar Ellen.

Crème brulée van pastinaak en knolselderij

Crème brulée van pastinaak en knolselderij

Ik houd enorm van de combinatie van hartig en zoet. En ik houd enorm van het verrassen van gasten met een combinatie die ze absoluut niet verwachten. En deze crème brulée ‘tikt al die boxen’. Het was een grote hit bij het kerstdiner in het restaurant. En dat kan het evengoed bij jou thuis zijn.

Aardpeerpuree met gefrituurde lente-ui, pijnboompitten en hazelnoten

Aardpeerpuree met gefrituurde lente-ui, pijnboompitten en hazelnoten

Aardpeer, het is geen alledaagse groente. Maar wel de moeite waard om eens mee in de keuken te spelen. De notige smaak, de heerlijke structuur en de capaciteit om zich eenvoudig aan zijn omgeving aan te passen, maken het een fantastische groente. De moestuin waarmee wij samenwerken had een flinke oogst dit jaar en wij profiteerden daar heerlijk van mee. Hier geserveerd met heerlijke lenteui met steranijs. En wat knapperige hazelnoten en pijnboompitten gebakken in pittige pul biber. Over smaaklagen gesproken.

Knolselderijspiesjes met kweepeerchutney

Knolselderijspiesjes met kweepeerchutney

Knolselderij op een bijzondere manier geserveerd. En lekker natuurlijk. De combinatie met de chutney is fataal lekker. Het is een klein klusje, maar je zet wel meteen iets feestelijks op tafel dat ook nog eens smullen geblazen is. Top dus.

Zoete aardappel peer soep

Zoete aardappel peer soep

Ik maakte wel eens zoete aardappel peer salade… en dacht ineens … dat zou ook een geweldige soep kunnen zijn. Maar het moet ook niet al te zoet blijven en zijn. En dus voegde ik wat fenegriek toe. En dat was een geweldige vondst, al zeg ik het zelf. En dan nog een paar gecarameliseerde walnoten erbij en het werd helemaal compleet.

Doperwten-amandelpuree met zoete uien

Doperwten-amandelpuree met zoete uien

Doperwten, wat moet je ermee? Saai, droog, mwa. Maar op de een of andere manier blijven ze toch aan me trekken om er iets lekkers mee te maken. En dat is met dit gerecht heel goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het is een geweldige combinatie waarin de doperwt tot grote hoogte stijgt. En behalve lekker is de doperwt ook nog eens mega gezond, ook al zou je dat misschien niet op het eerste oog zeggen. Maken dus…

Knapperig gebakken prei met romige kappertjessaus

Knapperig gebakken prei met romige kappertjessaus

Prei speelt meestal een ondergeschikte rol in gerechten. Maar niet in deze. Hier heeft prei een heuse hoofdrol en die kan hij ook met verve dragen. Prei zoals je hem nooit eet. Het is even een klusje, maar het is niet te doen zo lekker. Een grote hit. Ook bij jou op tafel, op zeker.

Arabisch pompoen-pimentbrood/borrelhapje

Arabisch pompoen-pimentbrood/borrelhapje

Virry – eigenlijk Virginie – liep op een dag het restaurant binnen. Een boer bij haar achter – bij ons in Gameren- had veel pompoenen over. Of ik daar wat mee kon? Tuurlijk. En zo maakten we wekenlang soep, salade, hoofdgerechten, puree’s en meer van die joekels van pompoenen. En dit brood dus. Als één van de twee starters van een viergangenmenu. Om je vingers bij af te likken.

Linzen-auberginestoof

Linzen-auberginestoof

Het is zo’n koude dag buiten, je komt thuis en je hebt behoefte aan comfortfood. Dan is dit je beste optie. Als je geluk hebt staat het al op tafel, want anders moet je toch nog even 45 minuten aan de bak. Maar dan heb je ook wat hoor… Overigens het hele jaar door lekker hoor..

Cavolo nero (palmkool), kikkererwten met venkelzaad en sumac yoghurt

Cavolo nero (palmkool), kikkererwten met venkelzaad en sumac yoghurt

Bij de twee moestuinen waar we mee samenwerken, groeit de palmkool maar door en door. Dat betekent dat we maandenlang deze verrukkelijke, veelzijdige en mega gezonde groente tot onze beschikking hebben. En telkens kunnen we er weer iets nieuws en verrassends en verrukkelijks mee op tafel toveren. Ook deze keer weer.

Venkelsoep met ingelegde citroen en zwarte olijven

Venkelsoep met ingelegde citroen en zwarte olijven

Het is geel, het zit in je bord en het is ongelofelijk lekker. Deze venkelsoep streelt je tong en meer. Hij is zacht, hij is verrassend en ziet er ook nog eens prachtig uit. De ingelegde citroen maakt hem fris, de olijven geven hem een goed fundament en de venkel is heerlijk zacht.

Heerlijk zachte Kibbeh van pompoen en zevenkruidenpoeder

Heerlijk zachte Kibbeh van pompoen en zevenkruidenpoeder

Ja, en daar is weer een kibbeh. Als het herfst wordt – en ook in de winter – is kibbeh voor mij wat stamppot hier is. Heerlijk verwarmend, heerlijk troostvoedsel, altijd anders. En deze is met pompoen, ook al zo’n echte herfstgroente natuurlijk. En lekker zacht en best smeuiig voor een kibbeh, omdat de pompoen erin is verwerkt. En dat is daarmee ook heel erg comfort food.

Walnootsoep

Walnootsoep

Een soep die ik altijd al wilde maken, walnootsoep. En onze gasten waren laaiend enthousiast. Hij is romig, hij is zacht en toch zeer interessant van smaak. Louter positief bedoeld uiteraard.

Salade met peer, linzen, zuurbessen en balsamicosiroop

Salade met peer, linzen, zuurbessen en balsamicosiroop

Het plaatje zegt eigenlijk alles. Daar kijk je toch simpelweg likkerbarend naar? De mizuna (Japanse raapsteel, ook te vervangen door rucola), de zuurbessen, de huisgemaakte balsamicosiroop… de heerlijke linzen en de zoete peer. Een salade van ‘heb ik jou daar’.