06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Recepten

Artisjoksoep, niet normaal zò lekker

Artisjoksoep, niet normaal zò lekker

Artisjoksoep, je eet het niet zo snel denk ik. En dat terwijl het zo ongelofelijk lekker is en ook nog eens in een handomdraai klaar. Het is een soep voor alle seizoenen, maar bij een beetje mooi weer al helemaal lekker.

Bloemkool uit de oven op bedje van dadeltahina en met pittige dressing

Bloemkool uit de oven op bedje van dadeltahina en met pittige dressing

Ach bloemkool, het is toch een waanzinnige groente. Alleen al de manier waarop het groeit. Ik kan er telkens niet over uit als ik ze in roosjes verdeel. Het vernuft van zo’n groente om zo te groeien. Zelfs bij de achttiende bloemkool op een dag, heb ik mateloos respect. En dan de veelzijdige manier waarop je een bloemkool kunt bereiden. Niet te geloven. En altijd weer zalig. Ook in dit recept waarin we hartig, nootig en zoet met elkaar combineren.

Tomatensoep met borlottibonen en venkelzaad

Tomatensoep met borlottibonen en venkelzaad

Tomatensoep is sowieso altijd goed. Maar als hij alsnog weet te verrassen is dat natuurlijk geweldig. En dat doet deze. De venkelzaad en de borlottibonen zijn daar verantwoordelijk voor. En die borlottibonen geven body en bite aan de soep. En dat maakt echt even verschil.

Rode bietensalade met walnoot-dadelpesto en sinaasappel

Rode bietensalade met walnoot-dadelpesto en sinaasappel

Rode biet, op deze manier, kun je niet niet lekker vinden. Dat weet ik zeker, want de week dat we deze salade in het menu hadden, hoorde ik dat elke dag. Juist van gasten die plechtig verklaarden eigenlijk niet van rode biet te houden, maar die avond toch nog maar van een tweede portie wilden genieten. Meer hoef je niet te weten toch?

Heel verrassende kruidige uien

Heel verrassende kruidige uien

Uien op zijn allerbest. Nou vind ik uien sowieso geweldige cadeautjes van de natuur. Elk gerecht wordt er lekkerder van. Maar op zichzelf, zijn ze ook geweldig. Ze hebben echt niet per se nog een omgeving nodig om tot hun recht te komen. In dit gerecht zeker niet. We serveerden het hier als een starter, voorgerechtje. Maar ik kan me voorstellen dat dit door een maaltje sperziebonen ook verrukkelijk is bijvoorbeeld.

Parelcouscous salade met kaneel, dadelsiroop, spinazie (en witte )asperges

Parelcouscous salade met kaneel, dadelsiroop, spinazie (en witte )asperges

Deze salade hadden we wel voor eeuwig op het menu kunnen laten staan. Het is twee keer een week gebeurd, we willen nu eenmaal elke week een ander menu. Maar het is goddelijk lekker. Alles eraan. De structuur, de verrassende kruiden, de zoetheid, de knapperigheid en het cadeautje van de licht gekarameliseerde asperges. In één woord: fantastisch.

12 juni: het Geslaagde(n) diner

12 juni: het Geslaagde(n) diner

Op 12 juni organiseren we het Geslaagde(n) diner van 2024. Op de dag dat de leerlingen van de middelbare scholen horen dat ze geslaagd zijn, kunnen ze dat ‘s avonds bij ons vieren. Met hun ouders, met hun opa en oma, met vrienden en met de familie, vrienden en familie van hun vrienden. Leuker kan het niet worden, samen deze mijlpaal vieren.

Wij serveren een driegangen diner voor 25 euro pp.

Vooraf een soep of salade. Dan onze vermaarde en legendarische en verrukkelijke Fetteh.

En daarna een heerlijk ijsje van Hygge.

Aan lange tafels op de sfeervolle Markt, voor de deur van à la Minute kun je gezellig aanschuiven aan de mooi gedekte tafels.

De reserveringen stromen al binnen, we zijn vorig jaar al direct een traditie begonnen waar iedereen naar uitkijkt. Te leuk.

Wil je erbij zijn? Reserveer dan snel via 06-27064866.

Heerlijke specerijenmengsels van ‘tastes of à la Damaris’

Heerlijke specerijenmengsels van ‘tastes of à la Damaris’

Je gerechten in een handomdraai tot iets bijzonders en vooral heel lekkers weten om te toveren, wie wil dat nou niet? Het kan nu ook met de heerlijke specerijenmengsels van ‘Tastes of à la Damaris’. We hebben een tiental bijzondere specerijenmengsels samengesteld voor verschillende toepassingen. Maar allemaal met een oorsprong in de Libanese, Midden-Oosten of Marokkaanse keuken. Specerijenmengsels die ervoor zorgen dat je grote glimlachen aan je tafel ziet en je gasten of familieleden vergeten te praten omdat ze zo zitten te smullen.

Auberginesoep met ingelegde citroen en zwarte tahina

Auberginesoep met ingelegde citroen en zwarte tahina

Alleen al voor de garnering met de zwarte tahina zou ik deze soep al willen maken. Een plaatje toch? En lekker ook hoor. Deze soep is alles wat een soep moet zijn. Net dik genoeg, heel smaakvol, verrassend door de ingelegde citroen en ook nog eens prachtig in je kommetje.

Limabonenburgers met pikante paprikasaus

Limabonenburgers met pikante paprikasaus

Limabonen zijn zo ongelofelijk veelzijdig en altijd leiden ze tot grote glimlachen op mijn gezicht. In deze mini burgers zijn ze een prachtig fundament voor een lekker kruidig hapje. Zo gemaakt. En met elke saus te serveren natuurlijk. Ook met een zoete trouwens.

Kadaifipastei met vulling van palmkool, dadel en ras el hanout

Kadaifipastei met vulling van palmkool, dadel en ras el hanout

Kadaifi, zo op de foto ziet het er uit. Als een klein slagveld, omdat iedereen zo gulzig ervan wil eten. De structuur van de kadaifi is bijzonder en verrassend. Vooral heel aangenaam. En de vulling is de prachtige combinatie van pittig, kruidig en zoet. Echt een allemansvriend deze pastei. En dat wil je op je tafel toch?

Dit recept maakt jou een bleekselderijliefhebber

Dit recept maakt jou een bleekselderijliefhebber

“Ik weet niet hoe ze het telkens doet, maar Damaris weet mij groentes heerlijk te laten vinden die ik normaal gesproken echt niet lekker vind.” Zo vertelde een gast toen ik dit op het menu had staan. Het is bleekselderij op zijn allerlekkerst. Wees niet bang, je gaat het verrukkelijk vinden. Probeer eerst gewoon een beetje. En dan ben je om.

Afghaanse kruidige yoghurtsoep

Afghaanse kruidige yoghurtsoep

Dit is zo’n soep waarvan je bij de naam nog niet weet hoe ongelofelijk lekker hij is. Zo romig, zo kruidig, zo’n heerlijk mondgevoel. En een soep waar je van blijft eten. Had je al door dat er ook tomaten in zitten? Nee, nou ook nog dus. Maken en dan voor altijd in je kookrepertoire opnemen. Zeker weten.

Bolani, Afghaans gevulde beignets

Bolani, Afghaans gevulde beignets

Het is een verrukkelijk knapperig hapje dat het ontzettend goed doet als start van een menu. De vulling maakt het verrassend en die kun je natuurlijk helemaal naar eigen inzicht vullen. Ik vulde hem hier met een knoflook/kruiden mengsel en presenteerde hem op een bedje van gemberyoghurt.

Aspergediners en -lunch zijn weer gepland hoor: 25, 26 en 28 april

Aspergediners en -lunch zijn weer gepland hoor: 25, 26 en 28 april

Het is inmiddels een traditie geworden met een heuse reputatie. Ook dit jaar kun je weer aanschuiven bij onze aspergediners, asperges bereid à la Damaris, met een handtekening uit het Midden-Oosten.
Je kunt reserveren voor 25 en 26 april voor het diner à 37,50 euro pp. Of dit jaar ook bij de uitgebreide zondagse lunch op 28 april voor 33,50 euro pp.
Reserveer in ons reserveringssysteem of bel naar 06-27064866.

Granaatappelsoep

Granaatappelsoep

We gingen weer eens bij Chef Abbas in Gorinchem eten. En we konden kiezen uit een spinaziesoep en een granaatappelsoep. Granaatappelsoep? Woh, ja dieeeee natuurlijk. En hij was verrukkelijk. Ik kreeg het recept mee van Chef Abbas, maar ik maakte er onderweg in de keuken toch een à la Damaris variant van. Wat een ontdekking, heerlijk.

Aubergine, tomaat, kurkuma en walnootstoof

Aubergine, tomaat, kurkuma en walnootstoof

Het is net als met sperziebonen en tomaat, zo is het ook met aubergine en tomaat. De variaties zijn eindeloos en altijd leiden ze tot heerlijke comfortfood. Zo ook bij dit klassiekertje. Alles klopt, alles is lekker, alles is fijn. En hoe meer geduld je hebt, hoe lekkerder hij wordt.

Sperziebonen in tamarinde-tomatensaus

Sperziebonen in tamarinde-tomatensaus

Sperziebonen en tomaat. Het komt in alle varianten voor. En deze met tamarinde verslaat toch wel een heleboel andere recepten moet ik zeggen. Super lekker en sperziebonen worden in één keer geweldige ‘sterren’ op tafel.

Citrusrijst

Citrusrijst

Naast een zoet gerecht vind ik het fijn om een frisser gerecht neer te zetten. Ik houd van die aanvullende of soms zelfs contrasterende smaken. Zo kwam ik op het idee om rijst te koken in citrussappen. Afhankelijk van wat je wilt kun je het natuurlijk van behoorlijk zoet naar wat bitterder of zuurder maken. Het is maar net wat je wilt. Het is in elk geval echt rijst anders. En dat is altijd leuk zo’n verrassing.

Salade met onvergetelijke dressing van zongedroogde tomaten

Salade met onvergetelijke dressing van zongedroogde tomaten

De groene salade kun je gewoon maken met de groene ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Hier heb ik nog wat edamamebonen en avocado toegevoegd. Plus nog verse kruiden als platte peterselie, munt, dille en koriander. Maar de dressing is de winnaar, dus laat de salade niet concurreren met de dressing. De salade moet de knapperigheid bieden, dat is het belangrijkst.

Praat, proef, lach, luister, huil en verwonder: “Het went nog altijd niet na 2 jaar”

Praat, proef, lach, luister, huil en verwonder: “Het went nog altijd niet na 2 jaar”

Twee jaar geleden stonden we vanavond temidden van vrienden en familie in ons restaurant. We hadden ‘ineens’ een restaurant en waren natuurlijk heel opgewonden daarvan. Een goed idee van wat we wilden, best een idee van hoe we het gingen doen, maar tegelijkertijd hadden we – als we heel eerlijk waren – nog geen flauw benul van wat ons te wachten ging staan.

Die zondag – de eerste dag dat we open waren – een vol huis met gasten voor de Libanese mezze vroeg een gast: “En het hoeveelste restaurant is dit dat jullie openen?”

 “Nou eh, dit is het eerste uur van ons eerste restaurant”, zei ik schuchter.