06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Rijst wel/niet wassen en weken?!?

rijst-a-la-damaris

Rijst wassen, moet het nou wel of niet? Of zelfs een hele nacht weken voordat je het gaat koken? Er worden hele debatten over gevoerd. En dat is niet voor niets. Wat is de zin en onzin van rijst wassen en weken?

Ik was rijst altijd, behalve als ik het gebruik om risotto te maken. Als je rijst wast, dan was je eigenlijk het extra laagje zetmeel eraf. Dat laagje maakt het vaak plakkerig en ‘vettig’. Ik houd daar niet zo van en vind het fijner als dat weg is gespoeld. Bij risotto wil je uiteraard juist wel dat het lekker romig en plakkerig wordt. Dan kun je de rijst beter niet wassen. Als je het zetmeel eraf wast, was je overigens ook heel wat calorieën/koolhydraten weg… ook mooi meegenomen voor sommigen van ons misschien…

Rijst weken heeft een andere functie. Dat doe ik eigenlijk altijd als ik de rijst niet gebruik als gewone witte rijst. Het idee ervan is namelijk dat je de rijst al openstelt voor het opnemen van andere smaken. Dus als ik de rijst bijvoorbeeld voor een pilav gebruik, is het juist de bedoeling dat de saus en de smaken zich goed in de rijst mengen. Het voorweken heeft dan zijn werk gedaan en de smaak dringt eenvoudiger tot dieper in de korrel. Ik week de rijst zo’n 30-60 minuten voordat ik ga koken.