06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Saffraan

Saffraan

Saffraan (Safraan | Saffron | Saffran | Azafran | زعفران | staat bekend als de koning onder de kruiden en is de meest kostbare specerij ter wereld. Het woord saffraan (spreek uit als Za-faran) betekent “geel” in het Arabisch en verwijst naar de gouden kleur die deze bijzondere specerij afgeeft. Niet alleen de goudgele kleur is kenmerkend aan het kruid, maar ook de ongekende smaak en gezondheidsvoordelen. Wat veel mensen niet weten, is dat je dit specerij ook als kleurmiddel kunt gebruiken waarmee je je gerecht van natuurlijk rijkere kleur voorziet. Geeft net dat persoonlijke en natuurlijke touch aan je gerecht.

Prijzig dus

Saffraan komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen Afghanistan en Iran. Saffraandraden hebben een zeer unieke smaak dat voor velen onbeschrijfelijk is. Door de draadjes of poeder aan je gerecht toe te voegen, krijgt het gerecht een warme aroma en een mooie gele kleur. Zodra je het aroma ruikt, zul je beter begrijpen waarom mensen zo verliefd zijn op dit koninklijke kruid. De prijs voor 100% puur saffraan varieert tussen €7,50 per gram tot omgerekend €30 tot €40 per gram bij de grote supermarkten.

Alternatief voor saffraan

Saffloer (valse saffraan) is een bekend alternatief. Ook gebruikt men vaak het goedkopere Kurkuma om Saffraan te vervangen, met name vanwege de kleurstoffen en eigenschappen. Het smaakt namelijk wel echt anders. Op de foto zie je ook valse saffraan….