Paardenbloemhoning oftewel ‘miel de pisenlit’

Recipe by Damaris Beems
4.5 from 2 votes
Course: SmaakmakerCuisine: Europees
Porties

100

Voorbereiding

9

minutes
Cooking time

15

minutes
Inwerken van de smaken

24 uur

Tweede kooktijd

4

uur
Total time

24

minutes

In de zomer van 2021 lunchten we bij het plantaardige restaurant ONA bij Bordeaux, met een Michelinster. Bij de koffie en thee kregen we ‘miel de pisenlit’. Honing van paardenbloemen. Honing?, vroeg ik. In een plantaardig restaurant? Maar aan deze honing was geen bij te pas gekomen. Het was zo lekker dat ik het heel graag zelf wilde maken. Moest er een jaar op wachten, totdat de paardenbloemen er weer waren. Nu is het zover. En het resultaat is verbluffend lekker. Honing die technisch gesproken geen honing is, maar er wel naar smaakt en werkelijk verrukkelijk is.

Ingredienten

 • 300 paardenbloemen (de bloemen alleen)

 • 1,5-2 kilo suiker

 • 2 citroenen

Bereiding

 • Je begin met een heerlijke lange wandeling waarbij je onderweg paardenbloemen plukt. Je moet er zo’n 300 hebben om twee goeie potten paardenbloemhoning te kunnen maken. Je hoeft alleen de bloemkoppen te plukken.
 • Thuis moet je de bloemen even goed afspoelen onder de kraan. Dan doe je ze in een pan met ongeveer 2 liter water. Je snijdt de citroenen in tweeën en doet ze bij de paardenbloemen in de pan. Je brengt het water aan de kook en laat het gedurende 30 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat dit nu 24 uur rusten.
 • De volgende dag leg je een schone doek boven een zeef die je op een pan hebt geplaatst. Je schenkt alles in de doek en laat het sap lekker in de pan stromen. Draai de punten van het doek naar elkaar toe en maak draaiende bewegingen zodat je ook echt al het sap kunt verzamelen. Verwarm het sap en voeg nu de suiker toe. Roer steeds goed om totdat het suiker is opgelost. Laat de honing in wording nu zo’n 4 uur inkoken totdat het stroperig is. Schenk het dan in schone potten die je in de afwasmachine hebt gesteriliseerd of in de oven op 100 graden 10 minuten hebt verwarmd.

We bring vegan cooking to the next level

Tag @a.la.damaris on Instagram and hashtag it #webringvegancookingtothenextlevel

We bring vegan cooking to the next level

Follow us @a-la-damaris on Pinterest

We bring vegan cooking to the next level

Follow us on Facebook

2 Reacties

 1. Conrad

  Vraag je de bloemknoppen is dat dus inclusief het groene deel waar de gele blaadjes inzitten?
  Want als ik de paarden bloem eet dan eet ik alleen de gele blaadjes omdat de rest n beetje bitter smaakt.

Een reactie versturen