Passata di pomodoro à la Giancarlo

Recipe by Damaris Beems
0.0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Fles

1.5

liter
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

3

hours 
Totale tijd

3

hours 

10

minutes

Het excuus om gewoon een paar uur in de keuken rond te hangen. Meestal op zondagmiddag trouwens. Tomatensaus maken voor later dit jaar. Lekker lang inkoken. Flessen steriliseren. De belofte dat die verrukkelijke saus straks in de bijkeuken staat te wachten op je. Op de dag dat je het even niet weet. Of juist wel. En voor die gelegenheid openmaakt. Ja, zo’n dag is een heel fijne dag.
Het is volgens het recept uit de keuken van onze Italiaanse vriend Giancarlo uit Napoli. Authentieker wordt het niet snel. Klassieker ook niet. Typisch à la Damaris dus ook.

Ingredienten

 • 2 kilo hele rijpe tomaten

 • 10 blaadjes basilicum

Bereiding

 • Je begint met het steriliseren van de fles(sen) en pot(ten). Dat doe je door ze natuurlijk eerst goed af te wassen en daarna een uur op 100 graden in de oven te zetten.
  Ondertussen kun je de saus gaan maken.
 • Haal de harde stukjes van de kroontjes eruit. Snijd de pitjes eruit. En houd de tomaten gewoon in helften. Ze hoeven niet kleiner gesneden te worden. Als je een tomatentakje hebt waar de tomaten aan hebben gezeten, doe die dan gewoon erbij. Dat geeft een extra tomatenmaak eraan.
 • Kook de tomaten 1-1,5 uur op middelhoog vuur zacht en sappig met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Als je denkt dat de saus goed is, lekker doorkookt zet je het vuur laag. Nu komt het klusje… Pers de saus door een zeef/vergiet. (Dat is niet het blauwe ding dat je op de foto ziet. Dat is een trechter om de saus zonder knoeien in de pan te schenken). Help het door flink te roeren en te duwen en te persen…. Er mag dus ook wel wat puree doorheen komen hè.
 • Dan giet je de saus in een fles of pot. Doe er dan een paar basilicumblaadjes bij of andere kruiden als je dat wilt. Deksel erop. En dan moet zet je de flessen in kokend water en laat je het nog een half uur op laag vuur koken.
  Daarna uit de pan halen en op een donkere plek bewaren. Totdat hét moment daar is.

We bring vegan cooking to the next level

Tag @a.la.damaris on Instagram and hashtag it #webringvegancookingtothenextlevel

We bring vegan cooking to the next level

Follow us @a-la-damaris on Pinterest

We bring vegan cooking to the next level

Follow us on Facebook

2 Reacties

 1. Saskia

  Zo fijn om te lezen, Gian is over the moon!
  Inderdaad, zo’n dagje tomatensaus maken geeft heel veel geluksmomentjes in de winter!

Een reactie versturen