06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Een tekort aan eiwitten? Je bedoelt een overdosis denk ik…

Wie plantaardig gaat eten krijgt te maken met een aantal mythes: het einde van het lekkere eten is begonnen, er valt eigenlijk niets ‘normaals’ te eten en … je krijgt een ernstig tekort aan eiwitten als je niet uitkijkt. De eerste twee mythen ontkracht ik al regelmatig, en over die laatste wil ik het in dit blog, in het kader van #veganuary en #veganchallenge, hebben.

We zijn grootgebracht met de overlevering dat je zuivel (melk, yoghurt, kaas), eieren en vlees en vis nodig hebt voor je dagelijkse behoefte eiwitten. De korte samenvatting is dat dierlijke producten dé eiwitbron zijn voor ons, mensen. Maar hoe komen die dieren eigenlijk aan het eiwit in hun vlees en zuivel? Hoe komt dat eiwit in dieren? Dat komt daar door de planten die ze eten. Ik herhaal het maar even: dieren halen eiwit uit de planten die zij eten. De mens gebruikt dieren als een tussenschakel, als degene die eiwitten verwerken voor hen.

Maar, wij kunnen dus zelf net zo goed eiwitten halen uit planten die wij zelf kunnen eten. Uit groenten dus. Ja, groenten bevatten eiwitten. Eiwit is in die zin ook een misleidend woord vind ik. Je associeert eiwit niet met planten of groenten. Maar goed…. Welke groenten zijn er dan eiwitrijk? Nou eh, je kunt beter vragen welke niet. Maar er zit relatief veel eiwit in broccoli, spinazie, bloemkool, asperges, spruitjes, boerenkool, doperwten… en zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan ben ik nog niet begonnen aan het lijstje peulvruchten als kapucijners, bruine bonen, linzen enzovoort waar veel eiwit in zit. En wist je dat couscous, bulgur en quinoa heel veel eiwitten bevatten. Of pindakaas. Of pompoenpitten. Of een avocado. Of een eetlepel gebroken lijnzaad in je kokosyoghurt ’s morgens als een eiwitrijke start van de dag.

Als je gezond eet, gevarieerd eet kom je heel makkelijk aan je dagelijkse eiwitbehoefte. Ik moet dagelijks gemiddeld 58 gram eiwit binnenkrijgen. Ik haal dat met gemak. Sterker nog, een ‘overdosis’* ligt eerder voor de hand. In het begin hield ik het bij, was ik ook bang voor een tekort aan die vermaledijde eiwitten. Maar die angst verdween al snel. Ik bleek meer dan voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bovendien krijg ik de eiwitten nu direct binnen, puurder en gevarieerder.  Zo, even een handje pistachenoten pakken als mijn Libanese gewoonte. Alweer 10 gram te pakken. Check.

*er kan natuurlijk geen sprake zijn van een overdosis…