06-27064866 | Waalbandijk 19 - 5311 AG GAMEREN info@a-la-damaris.com

Over ons…

A la Damaris is natuurlijk méér dan alleen Damaris 

Damaris Beems
Damaris Beems

“Aandacht voor eten. Aandacht voor elkaar. Het maakt elke maaltijd waardevoller.” 

Joris van Roessel
Joris van Roessel

“Sommige mensen doen het graag en anderen hebben het graag.”

Wie verlangt niet nog wel eens naar die ene lekkere maaltijd die mama vroeger altijd maakte? Eten staat in je geheugen gegrift, herinneringen zijn eraan verbonden. Voor mij is het za’atar, een kruid dat veel wordt gebruikt in de Libanese keuken. Ik weet nog de eerste keer dat ik het proefde, in een ringbroodje op de boulevard van Beyrouth. Daarna werd het thuis vaak verwerkt in gerechten. Als ik het proef of ruik, stroomt er wat extra geluk door mijn aderen.

Opgegroeid in verschillende landen, kwam ik automatisch in aanraking met andere smaken, geuren en keukens. Ik ben vooral verwant geraakt met de Franse, Libanese, Mediterrane, Noord-Afrikaanse eetcultuur. Een cultuur waarbij de maaltijd een centrale plaats inneemt in het leven. Waar er veel aandacht is voor de bereiding van een gerecht, van een tafel vol gerechten. Dagen in de keuken doorbrengen is er geen corvee, maar een investering in een mooie ervaring en herinnering later. Je proeft de aandacht. Je proeft ook de zorgvuldigheid waarmee de tomaten, courgettes, munt en peterselie op de markt is gehaald.

Zo kijk ik ook naar koken en eten. Ik ben een van de weinige vrouwen die ‘shoppen’ echt verschrikkelijk vindt, maar inkopen doen voor het eten doe ik heel graag. En daar neem ik ook mijn tijd voor. Daar heb ik zo mijn lievelingsadresjes voor. En ik rijd of loop er graag voor om. Ik vind de hele dag in de keuken koken het fijnste wat er is. Bezig zijn met heerlijke gerechten maken, is voor mij de grootste ontspanning denkbaar. Koken voor een tafel vol met mensen, je kunt me niet blijer maken.

Een lekkere maaltijd hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat je dagenlang in de keuken moet hebben gestaan. Maar ik geloof er wel in dat je altijd aandacht moet hebben voor wat je maakt. Of je nu iets in 5 minuten in elkaar flanst of er de hele dag op staat te zwoegen. En vaak vertaalt een extra inspanning zich in wat het jouw handtekening maakt, die extra lekkere dimensie, dat grote genieten.

Maaltijden zijn in landen als Frankrijk, Libanon en Marokko geen momenten waarop je simpelweg even je maag moet vullen. Het zijn momenten waarop je contact maakt met elkaar. Even de tijd neemt voor elkaar. Of je nu een zakelijke ontmoeting hebt of privé. Zo krijgt een dergelijke ontmoeting ook direct meer waarde, wordt hij waardevoller. Een centrale plek. En die plek verdient een maaltijd zeker. Elke maaltijd.

Dit is een citaat van mijn oma. Zij had het dan over seks en kinderen krijgen. Bij mij gaat het op als het over koken en eten gaat. Damaris doet het graag (koken) en ik heb het graag (eten). Ik ben een ontzettende lekkerbek en daarmee een dankbaar tafelheer.

Koken betekent niet alleen maar het eten van maaltijden, maar het staat ook voor gezelligheid. Samen bijpraten, serieus of niet, onder het genot van een heerlijke maaltijd. Dat is dubbel genieten.

De laatste jaren ben ik me steeds bewuster geworden van wat ik eet, waar het vandaan komt, wat er voor nodig is. Van de weeromstuit ben ik daardoor gezonder gaan eten. Meestal dan, want zoals het een goede lekkerbek betaamt gaat er nog altijd vaak iets ongezonds naar binnen en iets te veel.

Bij à-la-damaris houd ik me bezig met de zaken achter de schermen. De zakelijke kant, zorgen dat de dingen op tijd geregeld zijn en worden. En ik moet natuurlijk al die gerechten ook elke dag proeven. Een betere plek kun je je niet wensen.

Onze filosofie

JA, WIJ KOKEN VEGAN

Ja, wij koken vegan. Dat is beter voor onszelf, beter voor de dieren en beter voor het milieu. We gebruiken geen (vlees)vervangers. Wij koken vegan recepten die al vegan waren voordat wij het over vegan gingen hebben. Die vegan zijn zonder dat ze als vegan bedoeld waren. Die gewoon zo zijn samengesteld omdat dat gruwelijk lekker is. Soja kom je bij ons niet tegen. Niet alleen omdat het vaak als vervanger wordt gebruikt, maar ook omdat het halve amazonegebied ervoor wordt omgehakt. We gebruiken liever havermelk en kokosyoghurt.

PURE INGREDIËNTEN

Alles is lekkerder wanneer je pure ingrediënten gebruikt. Een echte rijpe tomaat wint het eenvoudig van tomatensaus uit een fles. Een zelfgemaakte pesto is zoveel lekkerder dan die uit een potje. Wij koken dan ook zo puur mogelijk. Dat komt alles ten goede.

PERSOONLIJK

Persoonlijk contact zorgt ervoor dat jij ook meer à la jezelf kunt gaan koken. Wij zijn er altijd om jouw vragen te beantwoorden, even te sparren of om gewoon even van gedachten te wisselen. Dat maakt het leuker voor jou én voor ons.

AANDACHT

Aandacht voor welke ingrediënten je gebruikt. Aandacht bij het koken. Aandacht om lekker te koken voor wie je dat doet. Aandacht voor onze klanten. Aandacht tijdens onze online kookcursussen. Van aandacht wordt alles waardevoller. Smaakvoller. Lekkerder. En leuker.

WERELDKEUKENS

Andere eetculturen brengen nieuwe smaken, nieuwe gewoontes, nieuwe ervaringen. Altijd een verrijking.

MEESTAL GEZONDER

Vegan kan gezonder zijn, mits je inderdaad voldoende groenten, fruit en andere pure ingrediënten verwerkt. We koken zo puur mogelijk, wat ook gezonder is.

Contact

Laat hier je gegevens en je vraag achter en je hoort snel van één van ons.

KvK nummer: 72768908 / BTW nummer: NL85920090B01

+31(0)6 22399374