06-27064866 (Restaurant) / 06-27379389 (a-la-Minute) info@a-la-damaris.com

Jij vegan? En je houdt zo van koken lekker eten…

Mijn eigen broer kon zijn oren niet geloven? Zijn zus ging vegan koken en eten. Zijn zus, wier leven volkomen om lekker eten draait. Die hij niet anders kende dan in de weer met potten, pannen, volle tafels, veel gezelligheid. En die ging nu vegan koken. Dit was dus nu voorgoed voorbij.

Hij was niet de enige die er zo over dacht. En eerlijk gezegd, snapte ik het ook heel goed. Toen wij destijds de overstap maakten naar vegan koken en eten, dacht ik ook vooral in veel ‘niet’. Niet meer dit, niet meer dat, oh en ook niet meer zus en niet meer zo… En ik haalde speciale ingrediënten in huis die nu eenmaal bij ‘vegan’ koken hoorden, zoals edelgistvlokken. 

Vegan koken associeerde ik vooral met avocado, kikkererwten en rode linzen. Met vleesvervangers en veel zaden en granen. Konijnenvoer, als ik het oneerbiedig moet zeggen. Een hoop kauwen en meer van hetzelfde. Nou, dat kon niet de bedoeling zijn. Dat is geen lekker eten. Dat ging niet leiden tot volle tafels met veel gezelligheid.

Het leven draait als vegan net zo goed om lekker eten en veel gezelligheid. Zo lekker mogelijk eten bij elke maaltijd, binnen de mogelijkheden. En dus ging ik opnieuw in de weer met die potten en die pannen. En wat bleek? Vegan koken kan gewoon langs de culinaire lat. Vegan koken kan net zo goed langs al die eetculturen die er in mijn keuken rondwaren. Elk gerecht dat je hier vindt zul je niet herkennen als vegan. Het is gewoon een heerlijk gerecht, uit een heerlijke keuken. En ja, het is vegan. 

De tafel staat als vanouds weer vol met lekker eten. Er is als vanouds veel gezelligheid. Iedereen smult. En niemand heeft het er meer over dat het vegan is.