Tarte Tatin aux Abricots

Recipe by Damaris Beems
0.0 from 0 votes
Course: Dessert, Koffie, PatisserieCuisine: Frans
Porties

8

Voorbereiding

1

hour 

15

minutes
Bereiding

1

hour 

15

minutes
Rijsttijd

1,5 uur

Totaal tijd

2

hours 

Een van mijn dochters verklaarde ooit: ik kan Tarte Tatin voor ontbijt, lunch en diner eten. En ook tussendoor. En ik ben het met haar eens. Het is zo tongstrelend, zo’n ultiem comfort food. Zo genieten. Zo smullen. Ik ben geen zoetekauw en ben ook niet zo van de patisserie of de desserts, maar Tarte Tatin heb ik in de afgelopen 15 jaar toch wel tot een van mijn specialiteiten gemaakt. Er zijn in mijn boekje maar twee variaties: die met appel en deze met abrikozen. Dan komt een Tarte Tatin wat mij betreft vooral tot zijn recht.

Ingredienten

 • 250 gram bloem

 • 200 gram plantaardige roomboter (125 + 75)

 • 1 zakje vanillesuiker

 • 10 abrikozen

BEREIDING

 • Meng de bloem met 125 gram boter in kleine stukjes gesneden. Doe de boter er zo koud mogelijk in, dat komt je deeg ten goede. Voeg het zakje vanillesuiker toe. Voeg een paar eetlepels ijskoud water toe. Kneed het deeg met koude natte handen zo snel mogelijk tot een bal die goed kleeft, maar toch niet aan je handen blijft plakken. Voeg eventueel wat meer water toe als dat nodig is. Een klein beetje elke keer. Doe het deeg in een plastic zakje of in plastic folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te rusten.
 • Zet je taartvorm of ronde pan zonder steel met dikke bodem op het vuur. Smelt de 75 gram boter en voeg daar de suiker aan toe. Snijd de abrikozen door tweeën, haal de pit eruit. Leg dan de helften met de bolle kant naar beneden in de pan. In een cirkel naast elkaar. Als de cirkel vol is en je hebt nog abrikozen over, leg die dan half tussen anderen in de grote cirkel. Ze gaan straks slinken en dan kunnen die extra abrikozen ‘de gaten vullen’. Laat de abrikozen, de boter en de suiker op laag vuur ongeveer 45 minuten caramelliseren.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Haal het deeg na een uur uit de koelkast. Kneed het nog even snel door en rol het dan met een deegroller tot een mooie ronde lap die op de abrikozen past. Maak de cirkel een beetje groter dan de pan zelf zodat je het deeg ook een beetje bij de rand naar beneden kunt drukken.
 • Doe de taart in de oven, ongeveer 60 minuten. Kijk na 45 minuten of de bodem – die nu dus de bovenkant vormt – niet te bruin wordt. 
 • Haal de taart na een uur uit de oven. Nu is het zaak om de taart om te draaien. Wacht daar niet mee. Doe het zo snel mogelijk nadat de taart uit de oven is. Anders gaan de abrikozen door de caramel die afkoelt aan de onderkant plakken. Leg een groot bord op de taartvorm en keer met een snelle beweging de vorm op zijn kop. Haal de vorm er voorzichtig af… en als het goed is …. tadaaaaaaa …. een prachtige, glanzende, zoete Tarte Tatin staat uitnodigend voor je.

We bring vegan cooking to the next level

Tag @a.la.damaris on Instagram and hashtag it #webringvegancookingtothenextlevel

We bring vegan cooking to the next level

Follow us @a-la-damaris on Pinterest

We bring vegan cooking to the next level

Follow us on Facebook

2 Reacties

 1. Hilde Spitters

  Dit ziet er super lekker uit en ik wil hem graag maken. Hoeveel suiker gaat er bij de boter voor het karameliseren van de abrikozen?

Een reactie versturen