Recepten
Fetteh met kikkererwten, tahina yoghurt en noten
Fetteh is altijd een hit, altijd. En zo ook deze keer. De combinatie van zacht, gekruid en knapperig is een heerlijke combinatie van texturen, structuren en smaken.
Druiven ingekookt in kardemom, kaneel en rietsuiker
De moestuin bracht een paar kilo van hun net geoogste druiven. Maar ze waren klein, hadden een harde schil en waren ook een tikkie te zuur naar mijn zin. Niet te gebruiken voor ons nagerecht in elk geval, vond ik. Maar weggooien is natuurlijk nooit een optie. Dus, probeerde ik ze tot iets verrukkelijks om te toveren door ze in te koken in kardemom en kaneel. En rietsuiker. En? De hit van het dessert. Te leuk hoe dingen dan plotseling zo kunnen gaan. Genieten.
Gegrilde groentesoep met uitgebakken citroenschil
We aten een soep bij onze vriendin Astrid die geweldig kan koken. En aangezien zij een Franse moeder had, hebben wij zo’n beetje exact precies dezelfde smaak. We weten precies van elkaar wat we ‘délicieux’ vinden. Ze maakte een soep met uitgebakken citroenschil erin. Niet normaal lekker. En dus maakte ik die een paar dagen later in het restaurant. Niet te doen zo lekker.
Proef, praat, lach, luister en verwonder: Het magische moment, de wereld staat even stil
Ook al heb ik in mijn leven al duizenden keren hummus gemaakt of falafel, ook al maak ik een gerecht voor de eerste keer, er komt altijd weer een magisch moment. Elke dag opnieuw. Elke keer weer. Het moet elke keer weer gebeuren, dat alles precies samen komt. Perfect is. De wereld even laat stil staan. Soms in één keer en soms – net als de allereerste keer – komt dat moment pas bij de vierde keer proeven. Maar dat moment komt altijd. Dat moet.
Tweede kerstdag bij à la Damaris
🤶🧑🎄🎄👼Ja, we gaan het weer doen natuurlijk. Tweede kerstdag bij à la damaris. Een feestelijk en verrukkelijk zes gangen diner met bijpassend wijnarrangement. We maken er een stijlvol en feestelijk diner van. Geen gesteven wit linnen maar wel onze geweldige gouden...
Proef, praat, lach, huil en verwonder: De pest van pesticiden
In een restaurant voel je je erg verantwoordelijk voor wat je de gasten serveert. Heel verantwoordelijk. En dan kun je gewoonweg geen groenten, aardappels, fruit verwerken die bespoten zijn met gif. En dat zijn feitelijk alle gewassen die niet biologisch zijn geteelt. Roundup en ander gif wordt op grote schaal gebruikt als onkruidverdelger in de akkerbouw: haver, tarwe, erwten, rogge, spelt, etc. Pesticiden zitten op je fruit, groenten, in je melk en havermelk. In deze proef, praat, lach, huil en verwonder ga ik hier op in. Kies biologisch, kies lokaal, kies voor die moestuin bij jou in de buurt.
Artisjoksoep, niet normaal zò lekker
Artisjoksoep, je eet het niet zo snel denk ik. En dat terwijl het zo ongelofelijk lekker is en ook nog eens in een handomdraai klaar. Het is een soep voor alle seizoenen, maar bij een beetje mooi weer al helemaal lekker.
Bloemkool uit de oven op bedje van dadeltahina en met pittige dressing
Ach bloemkool, het is toch een waanzinnige groente. Alleen al de manier waarop het groeit. Ik kan er telkens niet over uit als ik ze in roosjes verdeel. Het vernuft van zo’n groente om zo te groeien. Zelfs bij de achttiende bloemkool op een dag, heb ik mateloos respect. En dan de veelzijdige manier waarop je een bloemkool kunt bereiden. Niet te geloven. En altijd weer zalig. Ook in dit recept waarin we hartig, nootig en zoet met elkaar combineren.
Tomatensoep met borlottibonen en venkelzaad
Tomatensoep is sowieso altijd goed. Maar als hij alsnog weet te verrassen is dat natuurlijk geweldig. En dat doet deze. De venkelzaad en de borlottibonen zijn daar verantwoordelijk voor. En die borlottibonen geven body en bite aan de soep. En dat maakt echt even verschil.
Rode bietensalade met walnoot-dadelpesto en sinaasappel
Rode biet, op deze manier, kun je niet niet lekker vinden. Dat weet ik zeker, want de week dat we deze salade in het menu hadden, hoorde ik dat elke dag. Juist van gasten die plechtig verklaarden eigenlijk niet van rode biet te houden, maar die avond toch nog maar van een tweede portie wilden genieten. Meer hoef je niet te weten toch?
Aubergine frites met granaatappelmelasse en za’atar yoghurt
Aubergine binnen een paar minuten knapperig gebakken. Het kan. En hoe. Wel eerst een uurtje lekker laten weken in melk, dat scheelt. Samen met goede granaatappelmelasse en za’atar yoghurt een verrukkelijk hapje. Maar dat zag je zelf ook al wel natuurlijk.
Aardappels uit de oven met ingelegde aubergine/yoghurtsaus
Ook als je geen fan bent van aubergine, zou ik het een keer maken. Je hebt namelijk niet eens door dat het aubergine is en je zit zo te smullen ervan. Het tovert aardappel uit de oven tot een topgerecht. Alles is goed hieraan.
Heel verrassende kruidige uien
Uien op zijn allerbest. Nou vind ik uien sowieso geweldige cadeautjes van de natuur. Elk gerecht wordt er lekkerder van. Maar op zichzelf, zijn ze ook geweldig. Ze hebben echt niet per se nog een omgeving nodig om tot hun recht te komen. In dit gerecht zeker niet. We serveerden het hier als een starter, voorgerechtje. Maar ik kan me voorstellen dat dit door een maaltje sperziebonen ook verrukkelijk is bijvoorbeeld.
Orzo salade met borlottibonen, doperwten en rucolapesto
Dit is een verrassend verrassende salade moet ik zeggen. Orzo is verslavend lekker om zijn structuur, de bonen geven knapperigheid en de pesto doet zijn pittige en kruidige werk samen met de rucola en de rode peper. Ontzettend lekker, ook als maaltijdsalade.
Parelcouscous salade met kaneel, dadelsiroop, spinazie (en witte )asperges
Deze salade hadden we wel voor eeuwig op het menu kunnen laten staan. Het is twee keer een week gebeurd, we willen nu eenmaal elke week een ander menu. Maar het is goddelijk lekker. Alles eraan. De structuur, de verrassende kruiden, de zoetheid, de knapperigheid en het cadeautje van de licht gekarameliseerde asperges. In één woord: fantastisch.
12 juni: het Geslaagde(n) diner
Op 12 juni organiseren we het Geslaagde(n) diner van 2024. Op de dag dat de leerlingen van de middelbare scholen horen dat ze geslaagd zijn, kunnen ze dat ‘s avonds bij ons vieren. Met hun ouders, met hun opa en oma, met vrienden en met de familie, vrienden en familie van hun vrienden. Leuker kan het niet worden, samen deze mijlpaal vieren.
Wij serveren een driegangen diner voor 25 euro pp.
Vooraf een soep of salade. Dan onze vermaarde en legendarische en verrukkelijke Fetteh.
En daarna een heerlijk ijsje van Hygge.
Aan lange tafels op de sfeervolle Markt, voor de deur van à la Minute kun je gezellig aanschuiven aan de mooi gedekte tafels.
De reserveringen stromen al binnen, we zijn vorig jaar al direct een traditie begonnen waar iedereen naar uitkijkt. Te leuk.
Wil je erbij zijn? Reserveer dan snel via 06-27064866.
Heerlijke specerijenmengsels van ‘tastes of à la Damaris’
Je gerechten in een handomdraai tot iets bijzonders en vooral heel lekkers weten om te toveren, wie wil dat nou niet? Het kan nu ook met de heerlijke specerijenmengsels van ‘Tastes of à la Damaris’. We hebben een tiental bijzondere specerijenmengsels samengesteld voor verschillende toepassingen. Maar allemaal met een oorsprong in de Libanese, Midden-Oosten of Marokkaanse keuken. Specerijenmengsels die ervoor zorgen dat je grote glimlachen aan je tafel ziet en je gasten of familieleden vergeten te praten omdat ze zo zitten te smullen.
Kruidige kibbeh balletjes van pompoen met gemberyoghurt
Knapperig, kruidig en verrukkelijk. Samen met de gemberyoghurt fataal lekker. Je kunt ze zo groot en zo klein maken als je zelf wilt natuurlijk.
Auberginesoep met ingelegde citroen en zwarte tahina
Alleen al voor de garnering met de zwarte tahina zou ik deze soep al willen maken. Een plaatje toch? En lekker ook hoor. Deze soep is alles wat een soep moet zijn. Net dik genoeg, heel smaakvol, verrassend door de ingelegde citroen en ook nog eens prachtig in je kommetje.
Limabonenburgers met pikante paprikasaus
Limabonen zijn zo ongelofelijk veelzijdig en altijd leiden ze tot grote glimlachen op mijn gezicht. In deze mini burgers zijn ze een prachtig fundament voor een lekker kruidig hapje. Zo gemaakt. En met elke saus te serveren natuurlijk. Ook met een zoete trouwens.
Libanese romige rode linzensoep met knapperige pitacroûtons
Rode linzensoep op z’n allerbest. Maar dan ook echt. De soep zelf is al een cadeautje, maar die uitgebakken pita croûtons zijn de stik er omheen. Een soep met een bite, ik houd er van.
Kadaifipastei met vulling van palmkool, dadel en ras el hanout
Kadaifi, zo op de foto ziet het er uit. Als een klein slagveld, omdat iedereen zo gulzig ervan wil eten. De structuur van de kadaifi is bijzonder en verrassend. Vooral heel aangenaam. En de vulling is de prachtige combinatie van pittig, kruidig en zoet. Echt een allemansvriend deze pastei. En dat wil je op je tafel toch?
Dit recept maakt jou een bleekselderijliefhebber
“Ik weet niet hoe ze het telkens doet, maar Damaris weet mij groentes heerlijk te laten vinden die ik normaal gesproken echt niet lekker vind.” Zo vertelde een gast toen ik dit op het menu had staan. Het is bleekselderij op zijn allerlekkerst. Wees niet bang, je gaat het verrukkelijk vinden. Probeer eerst gewoon een beetje. En dan ben je om.
Marokkaanse spitskool met harissa en komijnzaad
Spitskool is van alle kolen wel mijn favoriet denk ik. De structuur is geweldig, de smaak is heerlijk. De kool is veelzijdig. Ik maak dit recept ook als salade. Gewoon even laten afkoelen. Zo eenvoudig kan het soms zijn.
Afghaanse kruidige yoghurtsoep
Dit is zo’n soep waarvan je bij de naam nog niet weet hoe ongelofelijk lekker hij is. Zo romig, zo kruidig, zo’n heerlijk mondgevoel. En een soep waar je van blijft eten. Had je al door dat er ook tomaten in zitten? Nee, nou ook nog dus. Maken en dan voor altijd in je kookrepertoire opnemen. Zeker weten.
Spinaziesalade met friszuur/zoet gemarineerde dadel, amandelen en knapperige pita
Kijk, dit zijn dus de salades waar ik van houd. Lauwwarm, knapperig, zuur en zoet. Alles zit erin. Je kunt hem zeker ook als een maaltijdsalade op tafel zetten hoor. De dadels, de amandelen en het brood zijn zeer voedzaam.
Bolani, Afghaans gevulde beignets
Het is een verrukkelijk knapperig hapje dat het ontzettend goed doet als start van een menu. De vulling maakt het verrassend en die kun je natuurlijk helemaal naar eigen inzicht vullen. Ik vulde hem hier met een knoflook/kruiden mengsel en presenteerde hem op een bedje van gemberyoghurt.
Aspergediners en -lunch zijn weer gepland hoor: 25, 26 en 28 april
Het is inmiddels een traditie geworden met een heuse reputatie. Ook dit jaar kun je weer aanschuiven bij onze aspergediners, asperges bereid à la Damaris, met een handtekening uit het Midden-Oosten.
Je kunt reserveren voor 25 en 26 april voor het diner à 37,50 euro pp. Of dit jaar ook bij de uitgebreide zondagse lunch op 28 april voor 33,50 euro pp.
Reserveer in ons reserveringssysteem of bel naar 06-27064866.
Granaatappelsoep
We gingen weer eens bij Chef Abbas in Gorinchem eten. En we konden kiezen uit een spinaziesoep en een granaatappelsoep. Granaatappelsoep? Woh, ja dieeeee natuurlijk. En hij was verrukkelijk. Ik kreeg het recept mee van Chef Abbas, maar ik maakte er onderweg in de keuken toch een à la Damaris variant van. Wat een ontdekking, heerlijk.
Aubergine, tomaat, kurkuma en walnootstoof
Het is net als met sperziebonen en tomaat, zo is het ook met aubergine en tomaat. De variaties zijn eindeloos en altijd leiden ze tot heerlijke comfortfood. Zo ook bij dit klassiekertje. Alles klopt, alles is lekker, alles is fijn. En hoe meer geduld je hebt, hoe lekkerder hij wordt.